L&B, EEN CAFE MET VEEL, HEEL VEEL WHISKY

- een interview met Léon Elshoff - eignaar Whiskycafé L&B

Geschreven door Jan Beek t.b.v. het whiskyblad "De Kiln" 4e kwartaal 2006

Het Leidseplein in Amsterdam is geen plek waar wij, als rechtgeaarde whiskyliefhebbers, veel te zoeken hebben. Toch is een bezoek meer dan de moeite waard. Niet om op een terras te zitten of een kleffe hamburger te eten, nee, we moeten de hoek om, de Korte Leidsedwarsstraat in. Nummer 82 – 84 om precies te zijn. Een klein geveltje, op het oog een gewoon café. Tot je een bord ziet staan, meer dan 750 whisky’s (red.: 15-6-2008 al meer dan 1080 whisky's). Verschillende, om precies te zijn. Kijk, hier moeten we naar binnen! Niet zo groot van binnen, maar overal waar je kijkt staan flessen whisky. Een plekje aan de bar of plaatsnemen in een van de gezellige zitjes. Maar, je blijft maar kijken naar al die flessen, in kasten, boven de bar, achter de bar, al kijkend ben je benieuwd hoe ze de fles van je keuze ooit kunnen vinden. Een waar whisky doolhof. Proeverijtjes aan de bar zijn mogelijk, een whisky van de maand, aanbiedingen, kortom, whisky in alle prijsklassen.

Leon Elshoff, eigenaar van dit mooie whisky café, vraagt wat we willen drinken. Nou, doe maar een whisky, de Balvenie 1967 is toch echt iets boven onze begroting, 240 euro per glas. Op de borden aan de muur is genoeg te vinden, een oude Inverleven lijkt ons een mooi begin.

Leon begint te vertellen hoe het allemaal zo gekomen is. In 1984 werkte hij, als HEAO student, bij de afdeling herenmode van de V+D in Amsterdam. Keurig in driedelig pak ging hij met wat collega’s een biertje drinken bij L&B, zijn oog viel op een bordje, personeel gezocht, bier verkopen leek hem leuker dan kleding, dus een gesprek was snel geregeld. Vanaf dat moment was hij verkocht, al snel kreeg whisky zijn interesse omdat er toen al 80 malts stonden bij L&B, veel voor die tijd. Zijn eerste dram was een Auchentoshan 10.

Na 5 jaar part time gewerkt te hebben achter de bar ging hij er full time werken, de reden hiervoor was wel apart, om onder zijn diensttijd uit te komen tekende zijn baas een brief dat hij onmisbaar was in het café. Langzaam kreeg Leon steeds meer interesse in het Schotse levenswater en begon hij met proeverijen aan de bar. In 1999 vond hij dat Amsterdam een groot whisky festival moest krijgen en benaderde hij Wouter Wapenaar en Wernard Immink. Later kwam daar Frans van der Geest bij en zo is het eerste whisky festival tot stand gekomen in november 2000. Als locatie werd gekozen voor de oude kerk in Amsterdam. Op dat moment had Leon al whiskycafé de Still overgenomen omdat L&B overnemen toen niet gelukt was. Na 4 jaar in de Still kreeg Leon alsnog de kans L&B over te nemen, voor hem geen moeilijke keus. Samen met Aleid begon hij langzaam maar zeker het café uit te bouwen tot een echt whiskycafe. In 2003 stonden er al 300 whisky’s te pronken maar dat was volgens Leon niet genoeg, toen wij aan zijn bar zaten stonden er al 763 verschillende whisky’s om ons heen.

Al jaren gaan Leon en Aleid naar Schotland om distilleerderijen te bezoeken, zij hebben er al heel veel van binnen gezien. Schotland is voor hun, net als voor veel liefhebbers, een tweede vaderland geworden. Distilleerderijen bekijken en nieuwe whisky’s zoeken is inmiddels meer dan een hobby geworden. In oktober van dit jaar gaan zij zelfs een paar dagen meewerken bij Balvenie.

Leon verteld dat personeel vinden niet zo moeilijk is, hij geeft ze wel vanaf de eerste dag een gedegen whisky opleiding. Niet eenvoudig om de weg te vinden in een café met zo ongelooflijk veel whisky’s. Probeer iemand aan de bar die nog geen idee heeft wat een goede whisky nou precies is maar eens te adviseren wat hij of zij echt moet proeven.

Met de regelmaat van de klok zijn er proeverijen in L&B, veel bekende mensen uit de whiskywereld hebben er al proeverijen gegeven. Ook is het mogelijk een whisky menu te bestellen, er is een ruime keuze uit diverse menu’s, drie glazen whisky voor een hele schappelijke prijs. Een leuke kennismaking met whisky’s uit een bepaalde streek of land.

De inrichting van het café is apart. Een bar en diverse zitjes, het heeft wel degelijk een Schotse uitstraling. Het publiek is zeer divers, van mensen die absoluut niet voor een glas whisky komen tot echte kenners. Overigens heeft Leon zijn whisky’s niet beperkt tot alleen maar Schots, whisky’s uit werkelijk alle windstreken zijn er te vinden.

De openingstijden zijn makkelijk te onthouden, iedere avond opent Leon om 20.00 uur en gaat door tot 3 uur. Op vrijdag en zaterdag is hij open tot 4 uur ’s ochtends.

Zitten aan de bar en praten over whisky is geen straf voor een liefhebber. Alleen een keuze maken uit die hele lange rij flessen, dat zal altijd moeilijk blijven.

 

Whiskycafe L&B
Korte Leidsedwarsstraat 82 – 84
Amsterdam
www.whiskyproeverijen.nl

Jan Beek