Weeral
een nieuw whiskyboek? Ja, maar...
Uitgangspunt
van dit boek is het degusteren van een goede single malt in een
aangenaam kader. En wat is er aangenamer dan gezellig tafelen?
Daarom werd er hier geopteerd om te streven naar een optimaal
samen beleven van beide geneugten: een zoektocht naar welke single
malt goed samen zou kunnen gaan met een specifiek gerecht.
Neen, helemaal nieuw is deze idee niet. Eigenlijk is het al een
beetje trendy: whiskycoryfeeën en -goeroes raken het onderwerp al
eens aan in al dan niet occasionele publicaties, gerenommeerde
restaurants organiseren bij tijden een whiskydiner… en in het
Schotse Edinburgh –of course– opende er in het voorjaar 2004
een restaurant dat zich geheel op whisky-bij-het-eten toelegt en
een heuse whiskysommelier, die de klant met raad en daad bijstaat,
in dienst heeft.
Wel nieuw, denk ik, is de bedoeling van dit boek om het bescheiden
te houden.
Voor al wie van whisky en les belles choses houdt, is er, met
zo’n 250 foto’s, gewerkt naar kijkplezier toe.
Voor wie relatief nieuw is in de wondere wereld van de whisky is
er geprobeerd een zo volledig mogelijk beeld te schetsen en die
basiskennis bijeen te brengen die de poort is tot de waardering
van het distillaat en het ten volle ervan genieten.
Voor wie reeds into whisky is, is er, zoals gezegd, gezocht naar
een aangenaam kader om een goede single malt te degusteren: een
zoektocht naar welke single malt goed zou samengaan met een
specifiek gerecht. Leitmotiv daarbij is bescheidenheid. Bescheiden
in die zin dat de originele recepten gericht zijn op wat in de
thuiskeuken, bij
een feestelijke gelegenheid of puur om er zelf van te genieten,
zonder al te veel kunstgrepen of heksentoeren kan bereid worden.
Bescheiden omdat er vooral naar gestreefd werd om die whisky’s
voor te stellen die voor elkeen betaalbaar blijven.
|